Penguenler, Spheniscidae familyasına ait, uçamayan ancak mükemmel bir şekilde yüzebilen, dik duruşuyla tanınan deniz kuşlarıdır. Bu kuşlar, sırtları genellikle siyah veya gri, karınları ise beyaz olan, su geçirmez özel tüylerle kaplıdır. Türler arasındaki farklar genellikle başlarındaki renkli tüylerle belirlenir. Kuyrukları kısa ve ayakları vücutlarının gerisinde bulunduğundan, karada dimdik durabilirler.
Penguenlerin Fiziksel Özellikleri
Toplamda 18 farklı türü olan penguenlerin boyutları 30 cm’den 105 cm’ye kadar değişebilir ve ağırlıkları türe göre farklılık gösterir; örneğin İmparator penguen 45 kg ağırlığa kadar çıkabilir. Penguenlerin tüyleri su geçirmezdir ve son derece düzenlidir. Genellikle siyah gövdeleri ve beyaz karınları bulunur. Bazı türlerde başta ve boyunda renkli tüyler görülebilir. Yakın zamanda sarı renkli bir penguen keşfedilmiş olması, türler arası çeşitliliğin bir göstergesidir.
Penguenlerin dilleri üzerinde, balıkları yakalamalarını kolaylaştıran, geriye doğru sivri keratin çıkıntılar bulunur.
Penguenler Nerede Yaşar?
Penguenlerin yaşadıkları yerler Güney Yarımküre’de yer alır. Özellikle Güney Yarımküre’deki soğuk ve ılıman deniz kıyılarında yaşayan penguenler, Güney Kutbu, Yeni Zelanda, Avustralya, Güney Amerika, Güney Afrika ve Galapagos Adaları gibi yerlerde bulunur. Kuzey Yarımküre’de penguen popülasyonu yoktur.
Penguenler Ne Yer?
Penguenler genellikle denizde bulunan çeşitli canlılarla beslenirler. Diyetleri, yaşadıkları bölgeye ve türlerine bağlı olarak değişiklik gösterebilir, ancak penguenlerin temel besin kaynakları şunlardır;
- Balıklar çoğu penguen türü için ana besin kaynağıdır.
- Kabuklular, özellikle kril gibi küçük kabuklular, özellikle Antarktika’da yaşayan penguenler için önemli bir besin kaynağıdır.
- Mürekkep balıkları, azı penguen türleri bu yumuşakçaları avlayarak beslenirler.
Penguenlerin avlanma yetenekleri, su altında hızlı ve çevik olmaları sayesinde oldukça etkilidir. Balıkları ve diğer avları dillerindeki geriye doğru sivri keratin çıkıntılarla tutarak yutarlar.
Nasıl Ürerler?
Penguenlerin üreme davranışları ve süreçleri oldukça ilginç ve türlerine göre değişiklik gösterir. Çoğu penguen türü, üreme mevsiminde büyük kuluçka kolonileri oluşturur. Bu koloniler bazen yüzbinlerce bireyi içerebilir. Penguenler, bu dönemde bir araya gelerek sosyal bir yapı oluştururlar.
Yuva yapan penguen türleri genellikle 2-3 yumurta yumurtlarlar. Yuvalarını genellikle çakıl taşları, bitki malzemeleri ve diğer bulunabilir doğal materyallerle yaparlar. Erkek penguenler, dişilere kur yaparken çakıl taşları gibi nesneleri hediye edebilir. Bu taşlar yuvaların su baskınlarına karşı korunmasına yardımcı olmak için kullanılır.
İmparator ve Kral penguenler gibi bazı türler yuva yapmaz. Bunun yerine tek bir yumurta üretirler ve bu yumurtayı ayaklarının üzerinde, özel bir kuluçka bölgesinde (brood pouch) muhafaza ederek yavrularını soğuktan korurlar.
Yuva yapan penguenlerde erkek ve dişi sırayla kuluçkaya yatar, ve bu süre zarfında genellikle hiçbir şey yemezler. İmparator ve Kral penguenlerde ise genellikle erkekler kuluçkaya yatar ve bu süre boyunca hiç beslenmez.
Yumurtadan çıkan yavrular, genellikle anne ve babaları tarafından ortaklaşa bakılır ve ısıtılır. Penguen yavruları, genellikle anne babalarının karnına yakın tutularak soğuktan korunur ve beslenir.
Penguenler Tek Eşli mi?
Birçok penguen türü tek eşli olarak kabul edilir. Bu, çiftlerin her üreme sezonunda ya da ömür boyu bir araya gelerek birlikte yavrularını büyüttükleri anlamına gelir. Tek eşlilik, penguenlerin karmaşık sosyal yapıları ve yoğun kuluçka kolonilerindeki hayatta kalma stratejilerinin bir parçasıdır.
Çiftler, yuva yapma, yumurtlama ve yavrularını birlikte büyütme görevlerini paylaşır. Ancak, tek eşliliğin her bir penguen türü için ne kadar katı olduğu türe göre değişiklik gösterebilir. Çoğu zaman, bir çift birkaç üreme döngüsü için bir arada kalır, ancak bazı durumlarda bireyler yeni eşler seçebilir, özellikle önceki eş kaybedildiğinde veya üreme başarısız olduysa.