Yavru kedi beslenmesinde nelere dikkat edilmelidir? Neler verilir, neler verilmez? Mama çeşidi ve miktarı ne kadar olmalı? Nasıl verilmeli? Hayvanseverlerin merak ettiği tüm sorulara yanıt bulabileceği bir rehber hazırladık.
Yavru kedi sahiplenmek ve sevimli dostunuzun büyümesine tanıklık etmek tarif edilemez bir heyecan ve mutluluk kaynağıdır. Ancak yavru kedilerin bakım, beslenme ve sevgi ihtiyaçlarının erişkin kedileri sahiplenmekten daha fazla sorumluluk getireceği unutulmamalıdır. Yavru kedi beslenmesi hakkında biraz bilgi edindiğiniz de sevimli dostunuzun daha sağlıklı ve mutlu olmasını sağlayabilirsiniz.
Yavru Kedi Nasıl Beslenir?
Yavru kedi beslenmesi hakkında detaylı bilgi sahibi olunması sadece yavru kedi sahiplenecek kişilerin değil aynı zamanda erişkin kedi sahipleri için de faydalıdır. Üreme çağındaki kediniz doğum yaptığında sahip olduğunuz yavru kedi bakımı bilgileri son derece yararlı olacaktır.
Yavru kediler dünyaya geldiklerinde, ilk bir ay anne sütü ile beslenirler. Fakat anne kedide süt vermeme gibi bir durum oluşmuşsa veya henüz anne sütü alması gereken bir yavru kedi sahiplenmişseniz mutlaka veterinerden yavru kedi beslenmesi ile ilgili uzman tavsiyesi almanız kedinizin sağlığı için önem taşır.
Yavru Kediye Süt Verilir mi?
“Yavru kediye süt veril mi?” Sorusu birçok hayvansever tarafından yöneltilen bir sorudur. Kediniz için inek sütü vermek beslenmesi açısından faydalı olsa bile, bu konuda biraz daha dikkatli olmanız gerekir. Sindirim açısından yağlı ve ağır olan bu sütleri yavru kedilerin aşırı tüketmeleri, veterinerler tarafından pek önerilmemektedir. Sindirimi zor olan bu sütler kediniz için bağırsak problemlerine yol açabilir. Dolayısıyla zorunda kalmadıkça yavru kediye süt verilmez.
Onun için sindirimi daha kolay olan, kedi sütü tozu edinebilirsiniz. Küçük bir biberon ile kedinize az miktarda kedi sütü tozunu su ile karıştırıp, onu sağlıklı bir şekilde besleyebilirsiniz. Besleme işi bittikten sonra kedinizin sırtına hafif bir masaj yaparak, rahatlamasına yardımcı olabilirsiniz. Böylece yavru kediniz rahat bir uyku çekecektir.
Verilmesi Gereken Mamalar
Yavru kediler beslenme için mutlaka ebeveynlerine ihtiyaç duyarlar. Yavru kedi sahiplenmeniz durumunda ebeveynleri gibi bu küçük dostunuzun beslenme rutinlerini siz oluşturmalısınız.
Kediler genelde et ve protein içerikli konserve mamalara bayılırlar. Et, tavuk, balık, hindi eti gibi çeşitleri bulunan bu konserveler iyi derecede pişirilmiştir. Yavru kediler aksi bir durum söz konusu olmadıkça 5 haftalık dönemlerinden sonra yavru kediler için özel olarak üretilen mamaları tüketmeye başlayabilirler. İyi derecede pişirilmiş et türü yemeleri onlar için daha sağlıklıdır.
Evde hazırlayacağınız besleyici mamalar onlar için faydalı olsa da imkanlar dahilinde onlar için özel hazırlanmış mamaları tercih etmeniz, gelişim çağında olan kediniz için daha faydalı olacaktır. Çünkü mama firmaları kedilerin yaş ve cinsiyetine göre, özel içerikli mamalar üretmektedirler.
Verilmesi Gereken Mama Miktarı Ne Kadar Olmalı?
Yavru kediler için beslenme alışkanlıkları, sahipleri veya veterinerleri tarafından edindirilir. Bunun yanında kediniz için vereceğiniz mama miktarını da çok iyi ayarlamanız gerekir. 3-4 saatte bir beslemek kediniz için yeterli olacaktır. Çok fazla aç bırakmak kediniz için iyi olmayabilir. Bunun için beslenme saatlerine dikkat etmek gerekir. Yavru kedinizin beslenme miktarını da, belirli ölçülerde tutarak ona yardımcı olabilirsiniz.
Yedikleri özel mamalar, içerisinde vitamin ve mineral bulunduğu için, kedilerinizi hastalıklara karşı da korur. Bunun yanında yediği mama markasını sıklıkla değiştirmek, kediniz için olumsuz etkiye neden olabilir. Aynı marka mama ile devam etmek, kediniz için daha sağlıklıdır.
Belirli bir beslenme alışkanlığı edindiği zaman yavru kediniz beslenme konusunda daha rahat tavırlar sergileyecektir. Onunla oyunlar oynarken ödül mamalarından da faydalanarak, kedinizin beslenme alışkanlıklarını ve düzenini oluşturabilirsiniz. Oyundan sonra besleneceğini bilen kediniz bu beslenme rutinine kendini alıştıracaktır.
Yavru kedi beslenmesi için doğru miktarlarda mama verilmesi ve beslenme düzeni oluşturulmasının yanı sıra yeterince su içme alışkanlığının da kazandırılması önem taşır. Susuz kalan veya yeterince su içmeyen erişkin kediler kadar yavru kedilerin de bağışıklık sistemleri olumsuz olarak etkilenir.